Ами то ясно си го пише,много тъп въпрос от моя страна.Благодаря  :good: :good:  :good:
Може ли да се консултирам нещо с вас. Майка е прехвърлила гледането на дете до 2 години на бабата. Детето утре тръгва на ясла. Подавам промяна в обстоятелствата в прил.7, кликвам на т.4, че детето посещава детска ясла, това достатъчно ли е по отношение на уведомяването на НОИ за промяната? А кой може да ползва 50% за неизползване на отпуската за гледане на дете, бабата или майката? Кой трябва да попълни прил.8 и съответно кой е работодателя, който трбва да подаде данните в НОИ. Според мен майката и нейния работодател, но не съм сигурна. Отговарям и за двете дружества :blink: :blink:
Много благодаря за коментарите, но може ли да помоля за развснение дали наистина от 01.08.2023, т.е. първият работен ден на майката в новата фирма, може отново да прехвърли майчинството на бащата. Защото говорих с НОИ два пъти и ми казаха, че трябва да има 1 ден в осигуряване преди да прехвърли, като в този 1 ден майката си ползва 50% процента с приложение 2а, а втория път ми казаха, че трябва да има 2-3 дни в осигуряване без да се ползва обезщетение 50% и тогава да прехвърли. Аргументът, че трябвало системата да разпознае новия работодател и тогава да прехвърли не ми се струва много състоятелен. Разбирам донякъде, че трябва да се декларират един куп обстоятелства-нов стар осигурител, ок, добре ще ги декларирам, но защо пък трябва да има прекъсване на правото за получаване на обезщетение.
Аз съм нещо като ТРЗ в двете фирми на майката. Нямам касателство с работодателя на бащата. При мен има документ приложение 2 попълнено в частта за промяна в обстоятелствата, че считано от 31.07.2023 прехвърля майчинството на бащата, както и декларация/приложение 8, за ползване на отпуската по 163, ал.10 от бащата. Сега предстои да издам заповед за прекратяване считано от 01.08.2023, да подпишем и регистрираме в другата фирма ТД на 31.07, който да влезе в сила от 01.08.2023г. Преместването не е фиктивно и няма как да променям дати за съжаление. .  Прав/а сте, че има много за четене.
Здравейте, може ли потвърждение.
Детето е на 6 месеца вече, майката иска да прехвърли отпуката на бащата. Попълва се приложени 8 от НРВПО, попълва се Прил2 в частта запромяна на обстоятелствата, че прехвърля отпуската, нали така. Май до тук е вярно? Прехврълянето е считано от 31.07.2023г.
На 31.07.2023 майката се връща на работа и отработва този ден и считано от 01.08.2023г. майката започва работа в друга фирма. Трябва ли стария и новия работодател да подават нещо във връзка с прекратяването и съответно това, че е на нова работа. Тя реално няма ден без осигуряване, значи няма проблем нали така, и тези два документа са достатъчни. Благодаря
Много благодаря, несъстоятелен е да, но по-опитни колеги твърдяха това и се двоумих. Благодаря още веднъж, сега съм сигурна как да действам :)
Привет, можете ли да ударите едно рамо. Сумирано с период на отчитане 3 месеца (май юни юли). Назначените през юни ги подавам с код 16, но месец 1 ви от втори ли, защото за тях реално периода на изравняване е юни и юли, т.е. два месеца? Или пък 2ри месец от от 3 месечнен период, защото е втори от тримесечния установен за фирмата? Кое е водещото?
Ами къде ще ходи- в съседното заведение :))) Какво да ви кажа, измислена работа, съвсем нямат такава почивка, убедена съм, защото става въпрос за заведение и изв.труд е със сигурност доста. Опитвам се на база на съставен правилник и заповеди за РВ да направя графика. Това ми е първия месец в това заведение. А и досега винаги съм имала 12д на 12н часа непрекъснат процес и не ми се е налагало да вадя почивки. Много благодаря за включването :)
Здравейте, аз съм в подобна ситуация, но все още не ми е ясно, колкото и да чета коментарите и нрвпо и нсорз. Тук в един от отговорите виждам, че се смятат 4 часа нощен и три часа дневен. От къде знаете почивката от 90 мин от кой часови интервал я изваждате (при работно време от примера 18:30 до 03:00 ). Приемате, че започва от 21:30 до 23:00 така ли? Това ми е запитване към Lila, ако няма нищо против да поясни, защото се обърках съвсем. При мен е следния случай-от 18,30 до 04,00 с час и половина почивка. Почивката се ползва в интервала от 09,30 до 01:30 в удобно за служителя време. В случая как да процедирам. Колко са отработените часове в една такава смяна? Трябва всеки път да знам кога е ползвал почивката, за да знам дали да я извадя от дневните или нощните? Може ли пак да обясните много ви моля.
Здравейте,
За да не пускам нова тема ще използвам тази, ако нямате нищо против.
До колкото разбирам все още е възможно ако в периода 135-410 се започне работа при друг работодател да се получава 100% обезщетение. В такъв случай дали е необходимо да подава промяна на обстоятелствата през някой от двамата работодатели? Преди 6-7 години имах мисля такъв случай и не подавах нищо като втори работодател на майката, но дали майката трябва да уведоми първия работодател и подаде някакви заявления декларации? И ако да може ли да ме насочите къде го пише. На моя близка и се отваря такава възможност за работа и ми се иска да я подготвя с целия набор информация + документи за попълване ако е необходимо. Благодаря предварително и се извинявам, че така малко на готово питам...май
Ами не ми стана много ясно, пише че трябва да уведомят за взетото решение- аз го разбирам да ги уведомя кой от двата варианта съм избрала- да продължа да работя на 50% или пък ще работя на 100% с ваксиниран персонал и клиенти. Благодаря за включването
Здравейте, какво мислите за този текст от заповедта на министъра:
"7б. Ръководителите на обекти, съответно организаторите на мероприятия по т. 7а
уведомяват за взетото решение съответната регионална здравна инспекция."

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/08/19/zapoved_merki_19_08_2021.pdf

Заведенията, които продължават да работят на 50%, а няма да прилагат 7а, пак ли трябва да пращат уведомление до РЗИ? Как разбирате текста?
Предполагам ви е необходимо, защото ще освобождавате пенсионер и трябва да знаете дали му е отпусната пенсия към деня на назначаването му? Ако е нещо в този смисъл, писмо свободен текст до пенсионното
......във връзка с прекратявае на тр.правоотн. на основание чл.32... с .....егн....молим за информация ......
До 14 дни ще ви отговорят.
Колеги, попаднах на следния случай: Служител е осигуряван като втора категория труд почти година и сега иска УП-3, защото ще се пенсионира. Започнах аз да издирвам документи, ведомости и т.н. и се оказва, че според длъжността и активите, които е имала фирмата към момента няма основание за осигуряване като втора категория. Не е било налично точно такова превозно средство/съоръжение. Предполагам, че в УП като забелжка трябва да напиша, че погрешно е осигуряван така и че ще подам корекция. По принцип правят ли се проверки относно това дали коректно са осигурявани 2 ра категория работниците?
Много благодаря на всички за включването. Тъй като събитието е в неработен ден, това означава автоматично извънреден труд нали?
Наистина е грехота за 5-6 часа да сключваш трудов договор, но ме е страх от гражданските. А и незнайно защо имаме писмо от НАП, че сме под наблюдение и предстоят проверки.
Колеги, за първи път се сблъсквам с назначаване на сервитьор само за един ден за едно събитие. Той работи по основен договор, ще поискам съгласия, осигурителен доход, работен график...въпросът ми е свързан по- скоро със самия договор. Една част от задължителните елементи не звучат адекватно, поставени в договор за един ден. Например- отпуск, предизвестието, което си дължат страните ..
Вие как бихте оформили едно такова трудово правоотношение, което ще е валидно само за ден?
Възможно ли е друго основание на трудовия договор? Например да го пусна по 111,67,71 уж на изпитателен срок и да го прекратя на следващия ден?
Все трябва да има някакъв легален начин да назначаваш такъв тип персонал за определено събитие за няколко часа. Какво ще ме посъветвате.